verdikte nagel

Een verdikte nagel

Een verdikte nagel (hypertrofische nagel of onychauxis) komt voor bij zowel vinger- als teennagels. Iedereen kan hier last van krijgen. Het komt wel vaker bij ouderen voor dan bij jongeren. Behalve verdikking van de nagelplaat kan deze aandoening ook broze en/of verkleurde nagels met zich meebrengen. Als de nagelplaat verdikt is zonder vervormingen, dan wordt deze nagel onychauxis genoemd. Zijn er vervormingen van de nagelplaat dan spreken we over een hypertrofische nagel. Als gevolg van het verdikken kunnen nagels minder transparant worden, gaan krullen en ze kunnen afbrokkelen of afbreken.

Wat is een verdikte teennagel?

Verdikte teennagels komen veel voor, vaker dan verdikte vingernagels. Bij een verdikte nagel kan je nagel eruitzien alsof deze van kalk gemaakt is. Deze nagels worden in de volksmond vaak een ‘kalknagel’ genoemd. Deze term is ontstaan vanuit de uiterlijke kenmerken van de aandoening. Nagels bestaan namelijk niet uit kalk, maar uit hoorn, ofwel keratine. Verdikking van de nagel vormt zich doordat de verschillende hoornlagen waaruit een nagel is opgebouwd over elkaar heen groeien. Verdikte teennagels kunnen pijnlijk zijn omdat de nagels in de huid kunnen drukken en/of omdat er in schoenen geen ruimte is voor verdikte nagels waardoor er druk op de huid ontstaat. Vaak zijn ze moeilijk te knippen. Regelmatige behandeling bij mij in de praktijk is aan te raden, ik kan de verdikte nagels dunner frezen en knippen. 

Symptomen van een verdikte nagel
  • de nagelplaat is dikker dan normaal
  • de nagelplaat kan brokkelig zijn; er kunnen stukjes nagel afbreken
  • de nagel heeft het uiterlijk van kalk
  • er kunnen geelachtige tot bruine verkleuringen aanwezig zijn 
  • er kan sprake zijn van een broze en breekbare nagel
  • de verdikte nagel kan pijnklachten geven 
Oorzaken van een verdikte nagel

Heb jij last van verdikte nagels? Er zijn vele oorzaken waardoor jouw teennagels verdikt kunnen zijn. Eén van de meest voorkomende kenmerken is de aanwezigheid van een schimmelinfectie onder de nagelplaat (onychomycose). Als gevolg van de aanwezige schimmel kan je nagel verkleuren, vervormen en/of verdikken. Bij een hoornnagel is de verdikte nagel ontstaan door overmatige aanmaak van keratine of hoorn. Een hoornnagel kan overigens geïnfecteerd  raken met een schimmel; er bestaan dus ook combinaties van een hoorn- en schimmel nagel. Naast een hoorn- of schimmelnagel kan een overmatige hoornproductie op verschillende manieren ontstaan. Teennagels worden naarmate we ouder worden dikker en harder. Soms dermate erg dat we spreken van verdikte nagels. Andere bekende oorzaken zijn door ziekten als diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, huidaandoeningen als eczeem of psoriasis, een klap of stoot waarbij het nagelbed beschadigd, een nagelafwijking of het dragen van te krappe schoenen. Als gevolg van een verminderde doorbloeding in de onderbenen kunnen de nagels eveneens verdikken. Een aantal oorzaken worden hieronder apart beschreven:

  • Verdikte nagel door een schimmelinfectie
    Schimmelinfecties aan de nagels komen veel voor. Een schimmelnagel is zeer besmettelijk. Doordat de schimmelsporen zich vermeerderen onder de nagelplaat kan de nagel gaan verdikken
  • Verdikte nagel door hoornnagel
    Een hoornnagel is een verdikte nagel en vertoont vaak geelachtige tot bruine verkleuringen. Meestal komt dit voor aan de grote teen. Deze veel voorkomende aandoening is niet besmettelijk. Oorzaken kunnen liggen in een trauma, ouderdom, te krappe schoenen of genetisch aanleg
  • Verdikte nagel door psoriasis
    Psoriasis is een veel voorkomende huidaandoening die ook uw nagels kan aantastenKenmerkend aan een psoriasisnagel zijn de putjes in de nagel. Als het nagelbed is aangetast door psoriasis ontstaan er gele vlekken die zichtbaar zijn onder de nagel (olievlekfenomeen) 
  • Verdikte nagel door klauwnagel
    Bij een klauwnagel (onychogryfose) is je nagel sterk verdikt en is er een verkromming in de nagelplaat. De nagel groeit scheef vanuit de nagelwortel. Het komt vooral voor op de grote teen
Wat kan je zelf doen

Het goed verzorgen van je nagels is belangrijk, dit kan bij verdikte nagels lastig zijn. kan jij jouw nagels moeilijk knippen? Maak dan een afspraak met mij,  ik kan jouw nagels dunner frezen en knippen. Ook kan ik je een goed advies geven hoe jij jouw nagels het best kunt verzorgen.

Verdikte nagel behandelen

Verdikte nagels kunnen veel klachten geven, doordat ze overmatig druk geven op de huid en op de tenen bij het dragen van schoenen. Ook kan het zelf knippen van verdikte nagels moeilijk of onmogelijk zijn. Dit komt doordat de verdikte nagelplaat te sterk is.

Een behandeling bij mij in de praktijk verhelpt of verlicht je klachten. Niet alleen kan ik je nagels dunner frezen, ik kan ze ook onderzoeken als de oorzaak nog onbekend is van het ontstaan van jouw verdikte nagels. Daarnaast kan ik passende adviezen zoals schoenadvies geven. 

Zijn je verdikte nagels ontstaan door medicijngebruik, dan zullen de nagels meestal weer gezond uitgroeien wanneer het gebruik stopt. Dit uitgroeien kan enige tijd duren. Het is aan te raden om in deze periode je nagelgroei te reguleren. Is er geen sprake van ‘genezing’ van jouw verdikte nagel(s)? Dan zorgt een regelmatig bezoek aan de pedicure ervoor dat je nagels en voeten er mooi en verzorgd uitzien.