Trauma nagel

Wat is een trauma nagel?

Een trauma nagel ontstaat door een bloeduitstorting onder de nagel (tussen de nagel en het nagelbed). Oorzaken kunnen verschillend zijn, bijvoorbeeld een klap of stoot op de teennagel, een verkeerd geplaatste nagelbeugel of prothese, nagelloslating of een nagel-operatie. Een trauma nagel kan echter ook ontstaan door druk in de schoenen of kousen. Bij personen die anti-stollingsmiddelen gebruiken kan een trauma nagel zelfs ontstaan na hele lichte druk. kortom een trauma nagel is te herkennen goenoemd als een blauwe nagel.

Doordat de verbinding tussen nagelbed en nagel is verbroken, is de kans groot dat de trauma nagel er in zijn geheel af zal gaan. Het groeien van een nieuwe nagel duurt bijna een jaar en tijdens de groei kunnen er problemen ontstaan. Dit is afhankelijk in hoeverre de oude nagel nog aanwezig is. Als er geen nagel meer aanwezig is dan ligt het nagelbed bloot. Dit kan zeer pijnlijk zijn. Doordat er geen druk van de nagel meer is op het nagelbed, komt de huid iets omhoog. Dit zorgt dat de nieuwe nagel er niet/ niet makkelijk overheen kan groeien. De nagel groeit dan in of groeit niet meer vooruit. Hierdoor ontstaat een dikke (bolle) misvormde nagel. Gevolgen kunnen een ingegroeide nagel of een stootnagel zijn. Ook je teentop kan iets omhoog komen doordat er geen tegendruk meer is van de nagel. 

Beschrijving trauma nagel

Een blauwe teennagel kan zijn ontstaan door een trauma zoals het vallen van een gewicht op de teen, de teen hard te stoten  of doordat je te kleine schoenen draagt. Een traumanagel gaat niet altijd gepaard met pijn. Wanneer dit wel het geval is, zal tijdens de eerste uren de pijn verergeren door het ophopende bloed tussen de nagel en het nagelbed. De druk kan worden verminderd door een gaatje te boren in je nagel. Dit is pijnloos en ik kan dit snel en pijnloos voor je uitvoeren.

Gebruik je anti-stollingsmiddelen dan is de kans op een bloeding onder je teennagel ook aanwezig bij hele lichte druk. Heb je sensibele neuropathie dan is de kans groot dat je helemaal geen pijn voelt bij het ontstaan van een blauwe nagel. Daarom is het belangrijk om dagelijks je voeten te controleren op oneffenheden. Heb je eenmaal een trauma nagel laat dit dan voor de zekerheid altijd even door mij controleren, zodat er op een later moment geen problemen zullen ontstaan.

Als het bloed stolt dan kan de nagel meerdere verkleuringen geven zoals rood, blauw en/of zwart. Zie je  een andere verkleuring in je nagelplaat en is de oorzaak onbekend? laat dit dan voor de zekerheid ook door mij controleren, zodat je zeker weet dat er geen problemen zullen ontstaan.

Een blauwe nagel kan aan iedere teen voorkomen maar ontstaat vaak aan de grote teen en komt veel voor onder sporters. De gevolgen van een blauwe nagel zijn goed te behandelen. Zoals gezegd het kan wel een jaar duren voor de nagel opnieuw goed uitgroeit. Soms herstelt een nagel helemaal niet meer of vormt er een stootnagel of groeit de nagel in. Lees meer hierover in de onderwerpen Stootnagel en Ingroeiende nagel.

Symptomen blauwe nagel
  • blauwe nagels, die soms beschadigd zijn
  • kan zeer pijnlijk zijn
  • loslaten van de nagel (na verloop van tijd)
Oorzaken traumnagel / blauwe teennagel

Blauwe nagels kunnen door veel verschillende dingen veroorzaakt worden. Denk aan het stoten van de nagel tegen de tafelpoot of het vallen van een object op je tenen. 

Blauwe teennagels komen veel voor bij sporters, met name bij sporten waarbij men abrupt stopt, zoals bijvoorbeeld bij tennis, waardoor de tenen tegen voorkant van de schoenen stoten. Sporten met veel balcontact zoals voetbal en hockey zijn ook aanleiding tot blauwe nagels. Wandelaars die veel lopen in heuvelachtig gebied zullen vaak blauwe teennagels krijgen. Dit komt omdat bij het naar beneden gaan van de heuvel je  voet naar voren schuift in de schoen. Als dit meerdere keren is gebeurt dan zal er een bloedvaatje springen.

Het is zowel voor sporters als voor niet-sporters uitermate belangrijk om de juiste schoenmaat en kousen te dragen. 

Wat kan je  zelf doen tegen een traumanagel / blauwe teennagel

Blauwe nagels kan je niet altijd voorkomen maar je kan er wel op letten dat je  goed passende schoenen en kousen draagt. Sport je veel en/of heb je last van blauwe nagels? Kom dan eens bij mij in de praktijk voor een advies wat je hier tegen kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen. Blauwe teennagels komen veel voor onder sporters. Ik zal dan bijvoorbeeld goed kijken  naar je schoenen. Soms kan een kleine aanpassing zoals een andere vetering  of het dragen van een hulpmiddel over je tenen voorkomen dat je problemen krijgt.  

Ook voor niet-sporters is het belangrijk om de juiste schoenmaat te dragen. Je tenen moeten in de lengte en hoogte voldoende ruimte hebben om druk te voorkomen. 

Traumanagel behandelen

Wanneer een blauwe nagel recent is ontstaan kan ik een gaatje in de nagelplaat boren om de druk weg te nemen. Dit is een pijnloze handeling waarna je direct verlichting zult merken.
Maar ik beschik over verschillende technieken enmaterialen om de nagel te begeleiden tot normale groei. Ik kan bijvoorbeeld een nagelbeugel plaatsen om de groei van je  nagel te reguleren of een prothesenagel plaatsen. Het opnieuw laten aangroeien van een teennagel is een langdurig proces. Het is belangrijk om gedurende dit proces regelmatig de nagel te laten behandelen. Dit ter voorkoming van het ontwikkelen van een stootnagel of ingroeiende nagel.