Stootnagel

Wat is een stootnagel?

Een stootnagel (unguis pulsus) is een te korte nagel die tegen de voorkant van de teentop ‘stoot’. Als gevolg hiervan komt de teentop omhoog te staan. In sommige situaties kan de stootnagel met een ontsteking gepaard gaan. 

Hoe ontstaat een stootnagel

Een stootnagel ontstaat veelal na een trauma, waarbij de nagel gedeeltelijk is afgebroken of los heeft gelaten. Een nagel beschermt het onderliggende nagelbed en zorgt ervoor dat de teentop naar beneden wordt geduwd. Als de nagel ontbreekt of gedeeltelijk is afgebroken dan zal de teentop omhoog komen en kunnen er problemen ontstaan bij de groei van de nagel. Dit komt doordat de huid waar de nagel zat nu kans krijgt om omhoog te komen. De nieuwe nagel kan dan niet normaal groeien. De nagel ‘stoot’ tegen de teentop en groeit in plaats van vooruit, omhoog of kan gaan verdikken. Met als gevolg een dikke, misvormde nagel; een stootnagel. Een stootnagel kan ook ontstaan door het langdurig dragen van verkeerd schoeisel of het verkeerd knippen van de teennagels.

Symptomen stootnagel
  • bolle, dikke, misvormde nagel
  • opgebolde huid/teentop

Een stootnagel kan het gevolg zijn van te kort knippen van je nagel, te langzame groei van de nagel of het dragen van te kleine schoenen. De lengtegroei wordt geremd waardoor je nagel in dikte toeneemt of bol zal groeien. Een stootnagel kan ook veroorzaakt worden door een nageltrauma. Denk hierbij aan het stoten van de nagel of iets op je tenen laten vallen waardoor je nagel beschadigd. Voetballers hebben vaker last van een beschadigde en vervormde nagel door het veelvuldig schoppen tegen de bal. 

Wat kan je zelf doen

Je kan een stootnagel beter niet zelf behandelen. Wel kan je het ontwikkelen van stootnagels voorkomen door onderstaande tips:

  • draag goed passende schoenen, waarbij er voldoende ruimte in de lengte en in de hoogte is voor je tenen
  • knip je nagels altijd recht en niet te kort. Knip nooit hoekjes van je teennagel af
  • maak bij het loslaten van een (trauma)nagel direct een afspraak met mij
  • bescherm je tenen tijdens het sporten bijvoorbeeld door het dragen van een teentopbeschermer en/ of het gebruik van wandelwol Ik kan je hierin adviseren. 
Behandeling van een stootnagel

Bij mij in de praktijk kan ik je nagel met de elektrische frees afvlakken en de eventueel ontstane eeltrand verwijderen. Daarnaast kan een nagelprothese (kunstnagel) helpen de nagel over de opstaande huid van de teentop te begeleiden. Deze drukt de teentop naar beneden waardoor de nagel normaal door kan groeien. Of kan ik door nagelbeugeltechniek de nagelgroei begeleiden om de ontwikkeling van een stootnagel te voorkomen. Het reguleren en repareren van nagels is een expertise van de medisch pedicures dit kan je helaas niet zelf, maak hiervoor een afspraak.
Het is belangrijk om een stootnagel tijdens de groei regelmatig te laten behandelen. Naast de behandeling kan ik je adviseren over schoeisel en bescherming van de nagel.

Heb jij risicovoeten? Laat dit dan weten bij het maken van de eerste afspraak, dan plan ik graag wat extra tijd om je voeten goed te beoordelen en een juiste behandeling te kunnen geven.