Hoe zo ‘sportvoeten’?
Zo’n 9,5 miljoen mensen in Nederland sporten minimaal één keer per week. Onderzoek laat zien dat de snelst groeiende sport wandelen is, gevolgd door hardlopen en voetbal. Bij vrijwel alle takken van sport komt verplaatsing voort vanuit de voeten. Blessures kunnen worden opgelopen door slecht passend schoeisel, contact met andere sporters of de ondergrond waarop de sport wordt beoefend. Door pijn in je voeten kan je onnatuurlijk gaan lopen, waardoor de kans op blessures toeneemt. Het is daarom belangrijk dat je voeten in goede conditie zijn. Heb je last van voetproblemen? Bij mij ben je dan aan het goede adres, ik kan je helpen.
Voetproblemen bij sporters
Door het sporten en, of door je sportschoenen kunnen complicaties ontstaan aan de huid en nagels van je voeten. Mogelijke gevolgen zijn ingescheurde, ingroeiende of blauwe nagels, eelt, likdoorns of kloven, overmatig transpireren en blaren. Daarnaast kan je door het sporten blessures oplopen, zoals verzwikking van je enkels of ontstekingen aan je pezen/spieren. Iedere sport vraagt om sportschoenen die voldoen aan specifieke eisen.
Contactblessures komen vaak voor bij sporten waarbij spelers makkelijk met elkaar in contact komen, Bijvoorbeeld bij voetbal. Voetballers die proberen de bal te raken, maar daarvoor in de plaats de tenen raken of op de voet staan van de tegenstander. Ook het verkeerd raken van de bal met de nagel van de teen kan blessures en/of voetproblemen geven, zoals een blauwe nagel, ingescheurde of ingroeiende nagel of zelfs het verlies van een nagel.
Wat kan je zelf doen?
Was je voeten meteen na het sporten, liefst zonder zeep en droog de voeten vooral tussen de tenen goed af. Draag slippers onder de douche en in de kleedkamer om infecties te voorkomen. Smeer je voeten dagelijks in met een voetencrème. Dit houdt je huid in goede conditie. Smeer het niét tussen je tenen.
Vooral aan het begin van het sportseizoen, wanneer de huid enige tijd niet aan druk of wrijving is blootgesteld, treden blaren of bloedblaren op. Goed passende kousen en schoenen helpen blaren te voorkomen. Het dragen van geschikte, schone kousen en droge schoenen blijft gedurende het hele seizoen belangrijk. Daarnaast is het raadzaam je schoenen regelmatig te vervangen.
Koop je sportschoenen in een sportspeciaalzaak. Daar krijgt je advies over het juiste materiaal en de juiste pasvorm. Draag je sportschoenen alleen tijdens het sporten. Deze schoenen zijn niet voor dagelijks gebruik. Draag goed absorberende sokken die geschikt zijn voor jouw sport. Het liefst zonder naden en niet knellend. Knip je teennagels regelmatig recht af en niet te kort. Laat ze ook niet te lang groeien, waardoor ze tegen de schoenneus stoten.
Behandeling door een pedicure
Een medische pedicure heeft na het behalen van het diploma medisch pedicure zich gespecialiseerd in de behandeling van de voeten. Je kunt een medisch pedicure bezoeken voor advies, drukvermindering en voor de behandeling van eelt, likdoorns, kloven en nagelproblemen
Ik kan je helpen jouw voeten in goede conditie te houden, mogelijke problemen te voorkomen of tijdig te signaleren. Voor advies over de verzorging van je voeten kan je bij mij prima terecht.