Sclerodermie of te wel systemische sclerose, is een auto-immuunaandoening. Bij auto-immuunaandoeningen valt het afweersysteem gezond weefsel aan, waardoor ontstekingen ontstaan die soms leiden tot necrose. Systemische sclerose wordt gekenmerkt door ontsteking en verharding van bindweefsel. Bindweefsel komt in je hele lichaam voor. Het zorgt ervoor dat de cellen van je huid, gewrichten, spieren en organen bij elkaar worden gehouden.
Het woord sclerodermie is samengesteld uit de Griekse woorden scleros voor hard en derma voor huid. Sclerodermie betekent dus letterlijk ‘harde huid’. Het bindweefsel kan dus overal in je lichaam stugger worden. Spieren, gewrichten en organen raken vaak bij het ziekteproces betrokken. Voorbeelden van organen die aangetast kunnen worden, zijn je slokdarm, longen, hart en nieren.
Hoe vaak komt systemische sclerose voor?
Systemische sclerose is een zeldzame ziekte. Ongeveer 3000 mensen in Nederland hebben het. De diagnose wordt elk jaar zo’n 100 keer gesteld. Systemische sclerose komt 3 keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen. Meestal begint de aandoening tussen het dertigste en vijftigste levensjaar.
Het is een zeldzame aandoening en ook niet iedereen die hiermee wordt geconfronteerd krijgt per definitie problemen met de voeten. Je begrijpt dat er daarom niet heel veel medisch pedicures vertrouwd zijn met deze aandoening. Bij mij in de praktijk ben je op een veilig en vertrouwd adres en neem ik de tijd om behoedzaam samen met jou te zoeken naar een oplossing voor wat jou comfortabel tot draaglijk is en wat past binnen de behandelmogelijkheden van jouw voeten, en hoe ver de sclerose gevorderd is.