Schimmelnagel

Wat is een schimmelnagel

Schimmelnagels (onychomycose) kun je herkennen aan een bruine of gele verkleuring die ontstaat aan de zijkanten van de nagel. Meestal begint het bij de nagel van de grote of kleine teen. In de meeste situaties kunnen schimmelnagels worden behandeld. Hou er alleen wel rekening mee dat dit vaak minimaal 9 tot 12 maanden kan duren en thuis de nagel dagelijks ook moet worden behandeld. 

“Een ontsierende aandoening, soms pijnlijk. Maar de meeste mensen denken: “ach, eigenlijk valt er toch best mee te leven.”, maar wist je dat een schimmelnagel behandelen in sommige situaties zeer eenvoudig is? en als je deze niet behandelt dat de schimmels die schimmelnagels veroorzaken, besmettelijk zijn. Je kunt de schimmels krijgen via de huidschilfertjes van andere mensen (of van een dier) met een schimmelinfectie en dus ook doorgeven aan je huisgenoten of sportmaatjes, klasgenoten of dergelijke. Of de schimmel daadwerkelijk een infectie veroorzaakt is afhankelijk van onder andere je afweer.

Symptomen schimmelnagel

Schimmels vertonen zich meestal het eerst onder de nagels van je grote teen of juist je kleine teen. Deze tenen staan namelijk het meest onder druk in je schoenen. Je kunt een nagelherkennen aan een bruine of gele verkleuring aan de zijkanten en bovenkant van je nagels. De lengtegroei van de nagel is geremd en daardoor kan de dikte van de nagel toenemen. Soms is de verkleurde nagel erg brokkelig of zit deze los.

Wil je zeker weten of er sprake is van een schimmelinfectie? Laat mij dan een biopt van je nagel afnemen. Bij een biopt knip ik een klein stukje van je aangetaste nagel en onderzoek dit. Omdat er tientallen andere redenen kunnen zijn waarom jouw nagel verkleurt of verdikt, is onderzoek op aanwezigheid van schimmelsporen belangrijk.

Een schimmelnagel wordt in de medische wereld onychomycose genoemd, maar is in de volksmond ook bekend als kalknagel of schimmelnagel. Een kalknagel is echter niet het zelfde als een schimmelnagel. 

Oorzaken schimmelnagel

In Nederland heeft naar schatting circa 26% van de mensen een schimmelinfectie aan hun (teen)nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op schimmelnagels. Naarmate je ouder wordt neemt de kans toe. Mensen met een verminderde weerstand (denk aan mensen met diabetes mellitus of mensen die chemotherapie ondergaan) hebben een grotere kans op schimmelnagels. Als je last hebt van een schimmelinfectie op de huid van je voeten is het risico op een schimmelinfectie onder je nagels ook groter. Een verdikte nagel kan druk veroorzaken op je huid, met pijnklachten tot gevolg.  

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Wanneer er sprake is van een beschadiging van de nagel, dan is de kans op een schimmelinfectie ook groter. Als de verbinding tussen de nagelplaat en het nagelbed is verbroken, hebben schimmelsporen de ruimte om te kunnen uitbreiden. Schimmels gedijen het beste in een warme, donkere en vochtige omgeving. De vochtige nagelplaat is daardoor een aantrekkelijke plek. Sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.

Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen, hotels en sauna’s kan je een schimmelinfectie oplopen. Wanneer je daar op blote voeten loopt, kom je onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Maar je kan ook een schimmelinfectie oplopen als je in een schoenenwinkel schoenen past zonder je eigen sokken te dragen.

Als je zelf een schimmelinfectie hebt opgelopen dan ben je een bron voor nieuwe infecties. Iemand met een schimmelinfectie kan heel veel sporen verspreiden die heel lang besmettelijk blijven.

Wat kan je zelf doen

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Je kan het volgende doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:

 • was je voeten dagelijks, het liefst zonder zeep
 • droog je voeten goed af, vooral tussen de tenen. Een absorberende papieren tissue is hierbij handig
 • draag sokken van absorberend, natuurlijk materiaal zoals wol of katoen
 • vermijd zoveel mogelijk het dragen van synthetische kousen of panty’s
 • trek elke dag schone sokken aan
 • kies bij voorkeur voor schoenen van echt leer
 • pas nooit met blote voeten nieuwe schoenen in een schoenenwinkel
 • wissel regelmatig van schoenen en draag schoenen niet te lang achter elkaar
 • draag altijd slippers in openbare ruimtes als kleedkamers, douches of sauna’s
 • Dagelijks gebruik shoefresh, om de schoenen te reinigen, desinfecteren en te drogen
Schimmelnagel behandelen

Een schimmelnagel geneest vrijwel nooit vanzelf. Is de nagel door schimmel geïnfecteerd, dan kan de infectie zich langzaam uitbreiden. Met als mogelijk gevolg dat alle nagels van je tenen worden aangetast.

De behandeling van schimmelnagels is een langdurig traject en kan op verschillende manieren worden uitgevoerd:

 • orale medicatie die is voorgeschreven door de huisarts of dermatoloog in combinatie met een lokaal anti-schimmelmiddel
 • een lokaal anti-schimmelmiddel. Middelen met miconazole en terbinafine zijn verkrijgbaar op de vrije markt evenals andere middelen die natuurlijke bestanddelen bevatten.

Daarnaast hebben ook je schoenen een behandeling nodig, in de vorm van een spray of poeder met schimmeldodende bestanddelen. Ook het dagelijks gebruik van de Shoefresh, waar je je schoenen op kunt zetten om deze te reinigen, desinfecteren en te drogen draagt bij aan verbetering van de schimmelnagel(s).

Maak een afspraak bij mij in de praktijk waar ik jouw nagel(s) kan beoordelen en desgewenst kan behandelen. Ik kan jouw  verdikte nagels dunner frezen, waardoor alle aangetaste delen worden verwijderd. Houd er rekening mee dat het vaak minimaal  9 tot 12 maanden kan duren voordat de schimmel uit je nagel(s) is verdwenen. 

Heb jij risicovoeten? Laat dit dan weten bij het maken van de eerste afspraak, dan plan ik graag wat extra tijd om je voeten goed te beoordelen en een juiste behandeling te kunnen geven.