Risicovoeten wat moet je daar nu onder verstaan? Risico: ‘gevaar van schade of verlies’ zegt het woordenboek. ‘Schade’ kan je bijvoorbeeld in je schoenen oplopen, als deze te klein zijn, maar ook door ziekte of ziektebeelden. het oplopen van ‘verlies’ in deze context kan je zien als verlies van functionaliteit en mobiliteit van de voet, als deze bijvoorbeeld niet meer goed afwikkelt of in balans met de andere voet is.
De term risicovoeten is daarom nogal breed en wanneer heb je dan een risicovoet? Voor de medisch pedicure praktijk geldt de regel of definitie ‘voeten van personen die gevaar lopen van schade of verlies.’
Over het algemeen komen de meeste risicovoeten voor voeten als gevolg van een onderliggende aandoening/ziekte; wondgenezingsproblematiek, bloedstollingsstoornis, verstoorde immuniteit een risico is op gevoelsstoornissen en/of complicaties van de huid, nagels en stand van de voeten.
Goede zelfzorg en voetzorg door een medisch pedicure is gewenst. Alert zijn en vroegtijdig reageren op (beginnende) voetproblemen is bij risicovoeten van extra belang. Risicovoeten onstaan bijvoorbeeld door diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, kanker, vaataandoeningen, neurologische aandoeningen of dermatologische aandoeningen.
Wat kan je zelf doen
Heb jij riscovoeten? Goede zelfzorg is erg belangrijk. Om mogelijke complicaties te voorkomen, kan je zelf het volgende doen:
- controleer dagelijks je voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen. Je voetzool controleer je met behulp van een spiegel of vraag iemand anders om je voeten te controleren
- was je voeten dagelijks met een milde zeep en droog ze goed af, met name tussen de tenen
- gebruik geen voetenbaden
- smeer je voeten dagelijks in met een voetcrème geschikt voor jouw voeten, vraag de medisch pedicure om advies. Smeer de crème nooit tussen je tenen
- gebruik geen (talk)poeder op je voeten of tussen de tenen
- loop nooit op blote voeten en draag ook in je schoenen altijd kousen/sokken
- draag goed passende kousen/sokken, zonder strakke boord of stiksels
- draag goed passende schoenen met een veter- of klittenbandsluiting
- koop nieuwe schoenen in de namiddag in verband met vochtophoping in de voet en laat je voeten altijd opmeten
- controleer je schoenen dagelijks op steentjes, scheuren en andere oneffenheden
- gebruik in bed geen kruik of elektrische deken
- gebruik geen likdoornpleisters of andere producten die druk kunnen veroorzaken op je voeten
- is een wondje aan je voeten niet binnen vijf dagen genezen, laat het dan altijd controleren door jouw medisch pedicure of huisarts
- door voetgymnastiek blijven je voeten soepel
- loop met kleine stappen
- knip geen hoeken van je nagels en verwijder geen eelt met een handvijl
- laat je voeten behandelen door mij, medisch pedicure en geregistreerd in het kwaliteitregistreerd in het RPV ‘Paramedische voetzorg’.
Behandeling van risicovoeten
Heb jij risicovoeten bijvoorbeeld als gevolg van diabetes mellitus, reumatische aandoeningen, kanker, vaataandoeningen, neurologische aandoeningen of dermatologische aandoeningen, dan kan je het beste een medisch pedicure bezoeken. Als medisch pedicure ben ik opgeleid om risicovoeten voeten te behandelen. Wanneer jij bijvoorbeeld een reumatische aandoening, diabetes of een andere aandoening hebt, kan je veelal op korte termijn bij mij terecht voor dringende klachten of een doorlopende afspraak voor behandeling van jouw voeten. Ik ben Medisch pedicure en heb de aantekening Reumatische Voet en de aantekening Diabetische Voet, ook ben ik aangesloten bij Stipezo en geregistreerd in het kwaliteitregistreerd in het RPV ‘Paramedische voetzorg’.