Ingegroeide nagel

Ingegroeide nagel

We kennen twee soorten ingegroeide nagels:

1. pseudo unguis incarnatus

Bij een ingroeiende nagel (pseudo unguis incarnatus) drukt de zijkant van de nagel in de huid. Dit kan veel pijnklachten geven, de omliggende huid kan rood zijn of gezwollen, maar er is geen ontsteking aanwezig.

Beschrijving van pseudo unguis incarnatus

De nagel drukt in je huid, je nagelplooi (huidplooi die de randen en de wortel van de nagel omgeeft) dit kan pijnklachten geven. De nagelwal (de huidrand die rondom de nagelplaat loopt) kan opzwellen en rood worden. Iedere druk – zelfs de druk van de lakens op je voeten – kan pijnlijk zijn.

Een ingroeiende nagel kan ontstaan doordat er overmatig hoornstof of eelt in je nagelwal aanwezig is. Ook een ronde nagel kan veel druk in de huid geven.  Bij een ingroeiende nagel is er geen sprake van een ontsteking. De pijnklachten kunnen echter net zo hevig zijn. 

Deze ingroeiende nagel is goed te verhelpen. Het is te adviseren om niet te lang te blijven lopen met de pijnklachten. Een onbehandelde ingroeiende nagel kan gaan ontsteken en een ontstoken ingegroeide nagel worden. 

2.  unguis incarnatus

Bij een ingegroeide nagel (unguis incarnatus) groeit het puntje van de nagel in het nagelbed of nagelwal Een ingegroeide teennagel heeft ontstekingsverschijnselen, veroorzaakt pijn en irritatie. Er kan een klein wondje ontstaan en dit kan gaan ontsteken waarbij er pus uit de huid komt. Zowel een ingroeiende nagel als een ingegroeide nagel ontstaan meestal aan de grote teen. Echter de andere nagels kunnen ook ingroeien. De meest voorkomende oorzaken zijn de vorm van de nagel, het wegknippen van de hoeken van de nagels, peuteren aan de nagel, een vochtige huid (dit komt bijvoorbeeld veel voor bij tieners), te smalle schoenen of een afwijkende stand van de teen.

Beschrijving van een unguis incanatus

Deze teennagel drukt in de huid maar voornamelijk de punt van de nagel dringt zich in de huid waar het gaat ontsteken. De nagelwal kan zich openen of gaan scheuren en rood worden en u ervaart pijn onder de nagel/aan de teen. Er kan pus uit de huid komen en de nagelwal kan verdikken als gevolg van overmatige celdeling. 

Een ingegroeide nagel zelf verhelpen is sterk af te raden. Hoe langer een ingegroeide teennagel onbehandeld blijft, hoe ingrijpender de behandeling.  

Symptomen van een ingroeiende of ingegroeide nagel
 • de huid rondom uw nagel is rood en pijnlijk
 • verdikking of zwelling van de nagelwal
 • het puntje van uw nagel groeit in het nagelbed
 • ontsteking van de teen(nagel)
 • Oorzaken van een ingroeiende of ingegroeide nagel
 • te ronde nagels
 • verdikte nagels 
 • grote druk op de teen, bijvoorbeeld door knellende schoenen
 • rond (of te kort) knippen van de nagels (in plaats van recht afknippen)
 • peuteren aan de teennagels
 • een weke nagelomgeving door veel baden, hormonen of transpireren
 • verwonding of kneuzing van de teen
 • afwijkende stand van teen 

Andere voetproblemen zoals schimmelnagels kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het ingroeien van de nagel. Last van schimmelnagels?

Ingroeiende of Ingegroeide nagel zelf verhelpen

Je kunt ingroeiende of ingegroeide nagels niet zelf behandelen. Wel kan je preventief proberen om het te voorkomen. Knip je teennagels recht en niet te kort af. Knip geen hoeken weg. Draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte. Hebben je teennagels de neiging om aan de zijkanten naar binnen te krullen? Maak dan een afspraak, ik help je graag door je nagel te behandelen en met een advies zodat je weet wat je kunt doen om de nagelgroei te reguleren.

Probeer je ingroeiende of ingegroeide nagel niet zelf te verwijderen. Dit kan erg pijnlijk zijn en kan je voetprobleem verergeren in plaats van verhelpen. Neem ook geen voetenbaden met Biotex of Soda . Voetbaden maakt de huid week en een weke huid is infectiegevoeliger.

Om de ontsteking te verminderen kan je het beste de navolgende stappen ondernemen:
 • driemaal daags de aangedane teen sproeien met een douchekop met lauwwarm water. Eventueel met een zachte massagestand
 • hierna de teen en nagel goed droogdeppen met een zachte handdoek. Voorkom ruw afdrogen en gebruik absoluut geen föhn
 • de nagel druppelen met een kleurloze desinfectans
 • overdag de nagel afplakken met een huidvriendelijke pleister
 • ’s avonds de nagel aan de lucht laten drogen. Eventueel kan je de ontstoken plek insmeren met een medicinale honingzalf (bij de apotheek verkrijgbaar)
 • Als de nagel(punt) door mij verwijderd is moet de ontsteking binnen 3-5 dagen weg zijn. Is de ontsteking niet weg neem dan weer contact met mij op.
Behandeling van ingroeiende of ingegroeide nagel

Bij een ingroeiende nagel kan je een afspraak met mij maken. Ik kan voorkomen dat je  nagel verder ingroeit door de groeirichting te begeleiden. Ook kan je tips krijgen om het ingroeien van je nagels in de toekomst te voorkomen.