Diabetische voet

Diabetische voet bij suikerziekte

Een diabetische voet zegt het eigenlijk al. Het is een voet die behoort tot een persoon bij wie de diagnose diabetes is vastgesteld, oftewel suikerziekte. Diabetes houdt in dat het lichaam het bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden, doordat er te weinig van het hormoon insuline aanwezig is. Insuline helpt glucose, oftewel bloedsuiker, op te nemen in de lichaamscellen.

Als je diabetes hebt is de bloedsomloop beperkt en dat merk je ook in de voeten. Slechte bloedcirculatie en beknelde zenuwen zorgen dat wondjes in de voeten vaak niet eens gevoeld worden en steeds moeilijker te genezen zijn. Deze kleine wondjes kunnen het begin zijn van een grotere ontsteking en door de moeilijke wondgenezing kan een uiteindelijk ernstig gevolg zijn dat een deel van de voet afsterft. Daarom kun je dit beter voor zijn door goed te zorgen voor je voeten en kleine wondjes te voorkomen.

Hoe herken je de diabetische voet

De diabetische voet herken je vaak aan tintelingen, koude voeten, veel pijn in de voeten, verkleuring van de huid of zelfs geen gevoel in bepaalde delen van de voet daarnaast overgevoeligheid op andere delen. Ik ben goed opgeleid in het wel en wee van de diabetische voet. Het is één van mijn specialisaties en ik weet precies hoe de diabetische voet het best te verzorgen en ik kan al in een vroege ontwikkelingsfase eventuele voetproblemen herkennen.

Behandeling van kwalen van de diabetische voet

Wanneer jij je als diabetes patiënt regelmatig door mij laat behandelen kunnen we samen al veel kwalen en problemen voorkomen. Zo kan eelt regelmatig verwijderd worden en bepaalde nagelafwijkingen in de gaten worden gehouden. Daarnaast kan ik jou persoonlijk advies over de dagelijkse verzorging van jouw voeten geven.

Zo zijn er bepaalde drukpunten die van belang zijn bij het uitkiezen van jouw volgende paar schoenen, een verende zool en soepel leer en de tip om dit niet aan het begin van de dag te doen, maar pas een schoen te shoppen aan het einde van de dag. De sokken die je daarin draagt zijn het fijnst voor de diabetische voet wanneer ze zo zacht mogelijk en naadloos zijn. Denk eraan ook de voet in de gaten te houden op wondjes, zodat je snel actie kan ondernemen. Wanneer je deze constateert moet je zo snel mogelijk contact met mij opnemen.

Diabetes en voeten

De voeten van diabetische patiënten hebben meer zorg en regelmatige controle nodig. Ik bied gespecialiseerde behandelingen aan. Voeten van diabetische patiënten zijn vaak extra kwetsbaar doordat:

  • De bloedsomloop in de voeten en benen kan verminderen 
  • De voeten van stand kunnen veranderen 
  • Het gevoel in de voeten kan verminderen
Wat kan jij als diabetische patiënt zelf doen?
  • Dagelijks de voeten controleren op eventuele wondjes en huidbeschadigingen 
  • Veel lopen en fietsen 
  • Op tijd en regelmatig naar de pedicure gaan die gespecialiseerd is in de behandeling van diabetici 
Vergoedingen voor medische pedicure behandelingen:

Of je in aanmerking komt voor een vergoeding van de pedicurebehandeling bij mij hangt af van je verzekering. Neem vooraf hiervoor contact op met uw zorgverzekeraar, huisarts of podotherapeut.